Het importeren van een auto wordt steeds populairder. Terwijl er in 2019 zo’n 95.000 auto’s geïmporteerd werden, is de verwachting dat er voor het einde van dit jaar ongeveer 200.000 auto’s naar Nederland geïmporteerd zijn. Volgens de RDW komen de meeste importauto’s uit Duitsland, maar de alsmaar dalende dollarkoers zorgt voor een stijging in het aantal auto’s dat vanuit de Verenigde Staten wordt ingevoerd. Er zijn verschillende redenen voor de stijgende trend van het importeren van auto’s uit het buitenland. Deze redenen zijn niet alleen de lage prijs, grotere keuze en hogere kwaliteit.

Belasting

De voornaamste reden voor het invoeren van auto’s uit het buitenland is de Nederlandse belasting. De belasting is in Nederland erg hoog en maakt de aanschaf van een (nieuwe) auto erg duur. Andere landen, waaronder Duitsland en Luxemburg, kennen een dergelijke belasting niet, waardoor zowel nieuwe als tweedehands auto’s daar een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. Ook aankomend jaar zullen buitenlandse auto’s goedkoper blijven, want in 2018 wijzigt het BPM regime. De verschillende tariefschijven worden namelijk vanaf een lagere CO2-uitstoot toegepast. Zo zal de eerste schijf in gaan vanaf 73 g/km (dit is 76 g/km in 2017) en de tweede schijf gaat gelden vanaf 98 g/km (dit is nu 102 g/km). Zo gaat elke schijf erop achteruit wat betekent dat het bruto-BPM bedrag hoger wordt bij een gelijkblijvende CO2-uitstoot.

Uitgelicht: https://easyimport.nl/auto-importeren-duitsland/

Importbedrijven

Hoewel sommige deskundigen verwachten dat de Nederlandse autodealers minder auto’s zullen verkopen doordat het aantal auto’s dat geïmporteerd wordt toeneemt, zorgt het stijgend aantal importauto’s ervoor dat er de afgelopen jaren veel auto importbedrijven bij zijn gekomen. Deze bedrijven bieden hulp bij het importeren van auto’s uit bijna de hele wereld en in veel gevallen nemen ze het invoeren zelfs helemaal van je over. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over transport, keuringen, belastingen en kentekens. Aan dit soort diensten hangt een prijskaartje, maar je hebt dan wel zekerheid. Dat het beginnen van een auto importbedrijf loont blijkt tevens uit het feit dat auto importbedrijven horen tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

Tip: https://easyimport.nl/bpm-berekenen-aangifte/

Hoe de auto importmarkt zich de komende tijd gaat ontwikkelen blijft nog maar de vraag. Auto importbedrijven verwachten dat meer particulieren voor het kopen van auto’s naar aangrenzende landen zoals Duitsland en België zullen gaan. Terwijl de Nederlandse overheid hoopt dat, gestuwd door de BPM, de verkoop van elektrische auto’s zal stijgen omdat voor elektrische auto’s geen BPM betaald hoeft te worden. De tijd zal ons leren wat er uiteindelijk gaat gebeuren.